Dieta w zespole jelita drażliwego

Reklama

Dieta w zespole jelita drażliwego (Colon irritabile)

Okres biegunkowy

Produkty zalecane

  • mleko i śmietanka (gdy nie ma nietolerancji na laktozę) rozcieńczone soki owocowe i warzywne, słaba kawa zabielona, słaba herbata, kawa zbożowa,
  • biały chleb pszenny, bułki, drobne makarony, kaszka pszenna, ryż łuskany, biszkopty, petit beure,
  • miód pszczeli, galaretki owocowe, kisiele, budynie, lody (bez nietolerancji na laktozę), landrynki, miód,
  • mus z jabłek, owoce pestkowe przecierane, banany, owoce cytrusowe,
  • sól, cukier, kminek, pietruszka, kwasek cytrynowy, sok z cytryny,
  • cielęcina, wołowina (chuda), indyk, kurczak, królik, chude ryby gotowane (dorsz, sandacz),
  • szynka bez tłuszczu, polędwica, parówki delikatesowe,
  • chudy rosół na mięsie, buliony, zupy z przecierów warzywnych,
  • masło, margaryny miękkie,
  • marchew, sałata, ziemniaki (puree), rzodkiewki, pomidory (bez skórki), ogórki (bez skórki, jeżeli są tolerowane),
  • jajko na miękko,
  • twaróg i sery topione o niskiej zawartości tłuszczu (przy braku nietolerancji na laktozę).

Produkty niezalecane

  • mleko, kefir, jogurt (przy nietolerancji na laktozę) mocna kawa i herbata, napoje alkoholowe,
  • pieczywo ciemne, pieczywo razowe, chleb z dodatkiem błonnika, ziaren i otrąb, tłuste pieczywo cukiernicze,
  • czekolada, bita śmietana, ciastka i cukierki z dodatkiem czekolady, orzechy, konfitury z owoców pestkowych,
  • owoce pestkowe nie przecierane (truskawki, maliny, porzeczki) morele, śliwki, gruszki, ananasy,
  • przyprawy korzenne, musztarda, chrzan, curry, chili, pieprz, papryka,
  • tłuste mięso wołowe, wieprzowina, baranina, tłusty drób - gęś, kaczka, podroby, dziczyzna,
  • wszystkie inne tłuste i mocno wędzone gatunki kiełbas, wędlin, pasztety,
  • zupy zabielane, zasmażane, o dużej zawartości warzyw i kasz,
  • jajko na miękko,
  • smalec, łój, słonina, margaryny twarde, masło topione,
  • wszelkie warzywa o dużej zawartości błonnika, (warzywa kapustne, buraki, brukselka, kalafior, groszek, warzywa strączkowe suche, świeża fasolka, kalarepa,
  • jajka gotowane na twardo, oraz nadmierne spożycie żółtek,
  • tłuste sery żółte i topione.

Okres zaparć

Produkty zalecane

  • mleko 0,5-1,5%, kefir, jogurt, maślanka słaba kawa zabielona, słaba herbata, kawa zbożowa, herbatki ziołowe,
  • pieczywo ciemne o dużej zawartości błonnika, razowe, żytnie, Graham, z dodatkiem otrąb i ziaren, pieczywo chrupie, pumpernikiel i inne kasza gryczana, jęczmienna, jaglana, pęczak, płatki owsiane, kiełki pszenne,
  • surowe owoce, kompoty, miód pszczeli, galaretki, kisiele, budynie, powidła, landrynki i inne cukierki twarde, dżemy i marmolady,
  • wszystkie owoce,
  • liście laurowe, ziele angielskie, koperek, wanilia, sól, cukier, sok z cytryny,
  • cielęcina, wołowina (chuda), indyk, kurczak, królik,
  • szynka bez tłuszczu, polędwica, parówki delikatesowe,
  • zupy warzywne, zupy na wywarach z włoszczyzna, krupnik, zupy mleczno-owocowe,
  • margaryny miękkie (roślinne), oleje roślinne, masło (ograniczone ilości),
  • wszystkie warzywa zwłaszcza zawierające dużo błonnika ziemniaki (puree, gotowane, pieczone),
  • białka żółtka do 3 na tydzień,
  • twaróg i biały ser chudy i półtłusty.

Produkty niezalecane

  • kakao, czekolada, mocna kawa i herbata, napoje alkoholowe,
  • pieczywo pszenne z wysokiego przemiału kasza manna, kasza kukurydziana, ryż,
  • czekolada i cukierki czekoladowe, pralinki, ciastka w czekoladzie, konfitury wysokosłodzone, torty, kremy cukiernicze, bita śmietana, lody,
  • banany (nie u każdej osoby),
  • przyprawy korzenne, musztarda, chrzan, curry, chili, pieprz, papryka,
  • tłuste mięso wołowe, wieprzowina, baranina, tłusty drób - gęś, kaczka, podroby, dziczyzna,
  • wszystkie inne tłuste i mocno wędzone gatunki kiełbas, wędlin, pasztety,
  • zupy na tłustych wywarach z mięsa, kości, ryb zupy zabielone śmietaną,
  • smalec, łój, słonina, margaryny twarde, masło topione,
  • frytki, ziemniaki smażone, placki ziemniaczane,
  • jajka gotowane na twardo, oraz nadmierne spożycie żółtek,
  • pozostałe rodzaje serów.

Znajdź najlepszego lekarza