Dieta w chorobach pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych

Reklama

Dieta w chorobach pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych:

Produkty niezalecane

  • napoje - mocna kawa ziarnista, napoje gazowane,
  • chleb, pieczywo - świeży chleb, torty, ciasto francuskie, wypieki smażone na tłuszczu (pączki, faworki, makaroniki, naleśniki),
  • cukier, słodycze, sacharyna (słodzik) - słodycze (cukierki, czekolada, pralinki lub czekoladki),
  • owoce - niedojrzałe owoce, śliwki, agrest, porzeczki, jabłka i gruszki ze skórką,
  • przyprawy, sosy przyprawione korzeniami, ziła - ostra musztarda, pieprz, papryka w większych ilościach, angielskie sosy z esencji,
  • mięso, drób, dziczyzna - tłuste mięso wołowe, cielęce, wieprzowe, baranie, mięso mocno peklowane, mięso mocno przypieczone, panierowane, mięso wypiekane na tłuszczu, tłusty drób (gęś, kaczka),
  • mleko, produkty mleczne - zawierający bardzo dużo tłuszczu ser, mocno przyprawione gatunki serów,
  • wędliny - mocno wędzone gatunki kiełbas, mielone mięso wieprzowe, mięso siekane,
  • zupy, sosy - tłusty rosół, majonez, sosy masłowe, wywary z kości,
  • tłuszcze do smarowania, oleje - smalec, łój, słonina, margaryny twarde (w kostakach),
  • ryby, skorupiaki - karp, śledź, węgorz, makrela, łosoś, halibut, turbot, tuńczyk w oleju, sardynki w oleju,
  • ziemniaki - frytki, sałatka ziemniaczana z majonezem, placki ziemniaczane, smażone ziemniaki,
  • warzywa, sałatki - cebula surowa, cebula zarumieniona na tłuszczu, odmiany kapusty: biała, czerwona, włoska, przede wszystkim w połączeniu z cebulą, tłuszczem i tłustym mięsem, groch, fasola, soja,
  • potrawy z jaj - uwaga na żółtko! jajka gotowane na twardo, jajka sadzone, jajecznica na słoninie.

Produkty zalecane

  • mleko, produkty mleczne - odtłuszczone mleko, mleko niskotłuszczowe, maślanka (do 1/2 litra dziennie), produkty z kwaśnego mleka, odtłuszczony jogurt, chudy twaróg do 3% tłuszczu, chudy ser do 3% tłuszczu, kwaśna śmietana do 10% tłuszczu, mleko kondensowane 5% i 7,5% tłuszczu,
  • produkty zbożowe, produkty skrobiowe - mąka, mąka ziemniaczana, płatki owsiane, płatki pszenne, ryż, grysik, budyń, makarony, płatki kukurydziane,
  • chleb, pieczywo - chleb pszenny, grzanki, sucharki, chleb chrupki, dobrze wypieczony chleb mieszany, Graham, chleb razowy, ciasto drożdżowe, biszkopt, ciasto z owocami, piernik, keks,
  • cukier, słodycze, sacharyna (słodzik) - cukier, fruktoza, cukier gronowy, miód pszczeli, galaretka, marmolada, słodzik płynny, w proszku lub w tabletkach,
  • owoce - obrane jabłka, obrane gruszki, banany, pomarańcze, mandarynki, grapefruit, truskawki, maliny, jeżyny, melony, kiwi, brzoskwinie, morele, najlepiej przyswajalne są kompoty owocowe,
  • przyprawy, sosy przyprawione korzeniami, zioła - kminek, anyż, koper włoski, goździki, cynamon, muszkat, liście bobkowe, jagody jałowca, ziele angielskie, przecier pomidorowy, ketchup (względnie tolerowane przez niektóre osoby są: curry, chili, czosnek, papryka słodka w małych ilościach, cebula w małych ilościach, wszystkie zioła,
  • napoje - czarna herbata, słaba kawa ziarnista, soki owocowe i warzywne, koktajle mleczne, mleko kakaowe z mleka odtłuszczonego lub niskotłuszczowego, herbaty ziołowe, woda mineralna niegazowana,
  • mięso, drób, dziczyzna - cielęcina, wołowina (chuda), polędwica, jagnię, serce, wątroba, nerki, móżdżek, ozór, kura, kurczak, indyk, gołąb, bażant, dzika kaczka, królik, zając, sarna, jeleń, dzik,
  • wędliny - szynka bez tłuszczu, chuda, zimna pieczeń, peklowane mięso w puszkach, cielęcina w galarecie, drób w galarecie, wędliny drobiowe,
  • zupy, sosy - chudy rosół na mięsie, lekko podprawiane zupy, sosy o małej zawartości tłuszczu,
  • tłuszcze do smarowania, oleje - masło, margaryny miękkie (w kubkach), oleje roślinne i słonecznikowy, z kiełków pszenicy, kukurydziany, sojowy, oliwa,
  • ryby, skorupiaki - okoń, dorsz, flądra, sola, pstrąg, szczupak, lin, kraby, raki, ryba w galarecie, świeży tuńczyk,
  • ziemniaki - ziemniaki w mundurkach, ziemniaki solone, ziemniaki puree, kluski ziemniaczane z gotowanych ziemniaków,
  • warzywa, sałatki - młode marchewki, młoda kalarepa, szparagi, kalafior, szpinak, kwaszona kapusta, rzodkiew, buraki, seler, pomidory i ogórki bez skórki, pieczarki, sałata zielona, wszystkie sałatki przyprawione octem winnym lub sokiem z cytryny, oberżyny, cukinia, koper włoski, brokuły,
  • potrawy z jaj - uwaga na żółtka! jajko na miękko, omlet z piany, luźna jajecznica, jajko do zgęszczania zup, sosów, legumin, sufletów.

Znajdź najlepszego lekarza