Dieta po operacji

Reklama

Dieta pooperacyjna, inaczej dieta rekonwalescenta, przeznaczona jest dla ludzi po przebytej operacji bądź inwazyjnym zabiegu, także dla ludzi po ciężkiej chorobie, która miała negatywny wpływ na organizm, powodując gwałtowną utratę wagi, wypadanie włosów, łamanie paznokci, brak apetytu, ogólne osłabienie organizmu itp. W takim przypadku kolejnym właściwym etapem leczenia jest faza rekonwalescencji, czyli regeneracji siły i witalności organizmu pacjenta – faza powrotu do przyzwoitej kondycji psychicznej i fizycznej. Ten etap koncentruje się głównie na skomponowaniu diety i odpowiednim nastawieniu psychicznym człowieka. Zatem jaka powinna być dieta po operacji?

Jaka dieta po operacji?

Zazwyczaj zdarza się, że osoba poddana operacji, w czasie rekonwalescencji w ogóle nie ma apetytu i odmawia jedzenia. Czasem jedynym rozwiązaniem jest dieta płynna. Bardzo ważne zatem jest, aby Dieta pooperacyjna opierała się na niewielkich porcjach posiłków bogatych w składniki odżywcze i łatwo przyswajalne. Jednocześnie posiłki powinny być starannie przygotowane - atrakcyjne wizualnie i kusząco pachnące z pewnością będą większą atrakcją dla głodnego organizmu. Należy przygotowywać estetyczne i pożywne posiłki zawierające duże ilości cynku i witaminy C, które przyspieszają proces gojenia się ran. Do uzyskania odpowiedniego poziomu hemoglobiny we krwi należy dobierać produkty bogate w żelazo. Niezbędna jest także skrobia, zawarta przede wszystkim w owocach, warzywach i produktach węglowodanowych oraz łatwo przyswajalne białko - ryby, drób, produkty mleczne i nabiałowe.

Dieta lekkostrawna po operacji

Dieta pooperacyjna zazwyczaj kojarzy się niezbyt apetycznie. Zazwyczaj na myśl przychodzi zupa mleczna z kaszą jaglaną na śniadanie oraz gotowany kurczak z ryżem i marchewką na obiad. A dieta lekkostrawna może być przecież smaczniejsza. Ważne, aby jeść mało, ale często (ok. 5-6 posiłków dziennie). Na śniadanie można z apetytem zjeść jajka w koszulkach na grzance, pełnotłusty jogurt z suszonymi owocami i/lub miodem, czy nawet owsiankę na mleku. Propozycją na dobry obiad może być ryba w białym sosie, potrawy z sera, kurczak w ziołach, mięso z sosem z pieczeni, warzywa gotowane na parze, makaron, ryż, ziemniaki tłuczone z masełkiem. I oczywiście różne zupy. Delikatne domowe zupy (pyszny polski rosół, zupy lub kremy: pomidorowe, ogórkowe, jarzynowe, kalafiorowe itd.) z pewnością pokrzepią schorowany organizm, napełnią żołądek i dodadzą odpowiednich witamin i minerałów.

Deser także powinien być lekkostrawny i dlatego propozycją są różne sałatki z warzyw i owoców krojonych. Z kolei ciepłe mleko czy kakao będą idealnie nastrajały organizm do wieczornego odpoczynku.

Pamiętajmy, że dieta przy chorobach nerek jak również dieta w chorobach zapalnych jelit ma istotne znaczenie w procesie leczenia.

Odpowiednia dieta pomaga zachować zdrowie i uchronić od wielu chorób. Dieta przeciwnowotworowa jest istotnym punktem profilaktyki antynowotworowej.

Dieta przy chorobach układu pokarmowego

Dla osób, które przebyły operacje przewodu pokarmowego, dieta po operacji powinna być pozbawiona produktów obfitujących w błonnik, ponieważ podrażnia on tkankę wokół rany (bądź już wytworzonej na niej blizny) i może powodować wzdęcia. Błonnik i ciężkostrawne tłuszcze przeciążają żołądek i jelita, stąd dodatkowe bóle brzucha i złe samopoczucie. Dieta pooperacyjna powinna być tak skomponowana, by jak najprościej odbudowywała system odpornościowy organizmu, a tym samym nie przyczyniała się do nawrotu choroby lub pojawienia się powikłań infekcyjnych.

Dieta dla chorych ze stomią powinna być również odpowiednio skonstruowana, aby proces gojenia przebiegał prawidłowo.

Dieta płynna w procesie rekonwalescencji

Dieta płynna powinna być stosowana tylko i wyłącznie na polecenie lekarza (wskazaniem może być bardzo poważna operacja czy ponadprzeciętna otyłość). Polega na spożywaniu dużych ilości płynów w postaci soków, herbat i naparów, zup i innych posiłków w formie zmiksowanej. Dieta płynna zazwyczaj stosowana jest stosunkowo krótko (średni czas to okres 10 dni) oraz powinna być kontrolowana przez lekarza. Warto zauważyć, że dieta płynna nie uczy, jak poprawnie się odżywiać, a tym samym nie zmienia naszych nawyków żywieniowych. Ma na celu jedynie przygotowanie żołądka i jelita do prawidłowej pracy.

Olga Wieczorek

Znajdź najlepszego lekarza