Dieta w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy

Reklama

Ogólne zalecenia diety w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy:

  • niewielkie objętościowo posiłki, ale często (5-6 razy),
  • posiłki o stałej porze, w spokoju i powoli,
  • umiarkowana temperatura potraw,
  • unikanie potraw ciężkostrawnych i wzdymających,
  • nie smażyć lecz gotować, dusić lub piec w folii,
  • unikanie dużej ilości przypraw szczególnie ostrych.

Produkty niezalecane

  • mleko zsiadłe, jogurt, kefir, kwaśna śmietana, margaryna, ser żółty i topiony,
  • świeże pieczywo: pieczywo żytnie i razowe, pęczak i kasza gryczana, gruby makaron, naleśniki,
  • surowe i suszone owoce pestkowe, gruszki, śliwki,
  • ostre przyprawy (pieprz, ocet, papryka, musztarda, chili, curry, chrzan) i marynaty,
  • mocna herbata, kawa prawdziwa, kakao, napoje gazowane, ALKOHOL,
  • tłuste mięsa, dziczyzna, tłuste wędliny (wędzonki), ryby : makrela, śledź, łosoś, sardynka, konserwy, ryby wędzone,
  • jaja na twardo, smażona jajecznica, jaja w majonezie,
  • frytki i smażone ziemniaki, placki ziemniaczane,
  • smalec, łój, słonina, margaryny twarde, boczek,
  • kapusta biała i czerwona, kiszona, rabarbar, świeży ogórek, cebula, papryka, rzodkiewka, groch, fasola, bób,
  • rosół i bulion mięsny, zupy zasmażane, tłuste na wywarach mięsnych i kostnych.

Produkty zalecane

  • mleko słodkie, delikatny twaróg, świeże masło, słodka śmietana,
  • pieczywo czerstwe, a także dobrze wypieczone,
  • pieczywo pszenne, biszkopt z małą zawartością cukru, rogaliki, bułka pszenna, sucharki, kasze drobne - kasza manna, kasza kukurydziana, ryż, płatki owsiane i ryżowe, drobny makaron,
  • dojrzałe owoce bez pestek, gotowane jabłka, truskawki, morele, przeciery i soki z warzyw i owoców,
  • łagodne przyprawy: koperek, kminek, sok z cytryny, sól, wanilia, cukier,
  • słaba herbata i kawa zbożowa sama lub z mlekiem, bawarka, herbata ziołowa, rozcieńczone soki
  • chude mięso, chudy drób, chude wędliny, (szynka, polędwica) chude ryby : dorsz, sola, leszcz, szczupak, sandacz, pstrąg,
  • jaja na miękko, sadzone, jajecznica na parze, omlet na parze,
  • ziemniaki gotowane, tłuczone, puree,
  • masło świeże, masło roślinne, oleje roślinne, oliwa,
  • gotowane warzywa, najlepiej rozdrabniane - marchew, buraki, dynia, kabaczek, kalafior, zielona sałata i pomidory,
  • zupy zaprawiane mąką i mlekiem - jarzynowe, na słabym wywarze warzywnym, krupnik, ziemniaczana, koperkowa, marchwianka, ryżowa, zupa z grysiku, zupa z dyni.

Znajdź najlepszego lekarza