Dieta w uchyłkowatości jelita grubego

Najważniejsze zasady diety w uchyłkowatości jelita grubego

  • Należy bardzo powoli wprowadzać do diety produkty bogatobłonnikowe. Najłatwiej jest zastąpić pieczywo jasne pieczywem razowym, a oczyszczone kasze i ryż - grubymi kaszami, tj. pęczakiem, kaszą gryczaną i płatkami owsianymi.
  • Dieta powinna zawierać 30 - 50 g błonnika pokarmowego. Dlatego konieczne jest spożywanie produktów o dużej zawartości błonnika, których w zwyczajowej diecie mamy niestety bardzo niewiele. Należą do nich przede wszystkim otręby, suche warzywa strączkowe (groch, fasola, bób, soja), buraki, orzechy oraz ciemne makarony. Nieco mniej błonnika zawiera pieczywo razowe, świeże nasiona roślin strączkowych oraz płatki, kasze i szpinak. Jako źródło błonnika zalecane są również ziemniaki.
  • Trzeba również jeść dużo warzyw. Oprócz nasion strączkowych zaleca się: marchew, kapustę kwaszoną, buraki, szpinak, sałatę, pomidory i ziemniaki. Pamiętajmy jednak, że warzywa strączkowe, choć bogate w błonnik, są jednak ciężko strawne i u niektórych osób mogą powodować wzdęcia.
  • W diecie powinno znaleźć się także dużo owoców. Wskazane są przede wszystkim: jeżyny, porzeczki, śliwki - również suszone, gruszki, czarne jagody, jabłka i brzoskwinie. W przypadku jabłek i gruszek korzystniejsze jest spożywanie ich razem ze skórką.
  • Dodatkowym źródłem błonnika mogą być otręby pszenne, które zazwyczaj podaje się 3 razy dziennie po łyżce stołowej. Najlepiej spożywać je w połączeniu z takimi produktami mlecznymi jak mleko, jogurt czy kefir.
  • Należy unikać produktów dostarczających dużych ilości tłuszczu. Spośród mięs trzeba wybierać chude gatunki, takie jak cielęcina, kurczaki, indyki, króliki. Powinno się również zrezygnować z tłustych wędlin, np. wędlin podrobowych, pasztetów, konserw mięsnych.
  • Zalecane sposoby przygotowywania potraw to gotowanie, duszenie bez dodatku tłuszczu i pieczenie w folii.
  • Jeśli stosuje się równocześnie leki i dietę bogatobłonnikową, należy zachować 2 - godzinny odstęp między posiłkiem a podaniem lekarstwa. Błonnik może, bowiem zmniejszać skuteczność działania niektórych środków farmakologicznych.

Na podstawie artykułu mgr Magdaleny Makarewicz-Wujec i dr n. med. Małgorzaty Kozłowskiej-Wojciechowskiej z Instytutu Żywności i Żywienia "Dieta w uchyłkowatości jelita grubego".

Znajdź najlepszego lekarza