Dieta w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy
Ogólne zalecenia diety w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy:
- niewielkie objętościowo posiłki, ale często (5-6 razy),
- posiłki o stałej porze, w spokoju i powoli,
- umiarkowana temperatura potraw,
- unikanie potraw ciężkostrawnych i wzdymających,
- nie smażyć lecz gotować, dusić lub piec w folii,
- unikanie dużej ilości przypraw szczególnie ostrych.
Produkty niezalecane
- mleko zsiadłe, jogurt, kefir, kwaśna śmietana, margaryna, ser żółty i topiony,
- świeże pieczywo: pieczywo żytnie i razowe, pęczak i kasza gryczana, gruby makaron, naleśniki,
- surowe i suszone owoce pestkowe, gruszki, śliwki,
- ostre przyprawy (pieprz, ocet, papryka, musztarda, chili, curry, chrzan) i marynaty,
- mocna herbata, kawa prawdziwa, kakao, napoje gazowane, ALKOHOL,
- tłuste mięsa, dziczyzna, tłuste wędliny (wędzonki), ryby : makrela, śledź, łosoś, sardynka, konserwy, ryby wędzone,
- jaja na twardo, smażona jajecznica, jaja w majonezie,
- frytki i smażone ziemniaki, placki ziemniaczane,
- smalec, łój, słonina, margaryny twarde, boczek,
- kapusta biała i czerwona, kiszona, rabarbar, świeży ogórek, cebula, papryka, rzodkiewka, groch, fasola, bób,
- rosół i bulion mięsny, zupy zasmażane, tłuste na wywarach mięsnych i kostnych.
Produkty zalecane
- mleko słodkie, delikatny twaróg, świeże masło, słodka śmietana,
- pieczywo czerstwe, a także dobrze wypieczone,
- pieczywo pszenne, biszkopt z małą zawartością cukru, rogaliki, bułka pszenna, sucharki, kasze drobne - kasza manna, kasza kukurydziana, ryż, płatki owsiane i ryżowe, drobny makaron,
- dojrzałe owoce bez pestek, gotowane jabłka, truskawki, morele, przeciery i soki z warzyw i owoców,
- łagodne przyprawy: koperek, kminek, sok z cytryny, sól, wanilia, cukier,
- słaba herbata i kawa zbożowa sama lub z mlekiem, bawarka, herbata ziołowa, rozcieńczone soki
- chude mięso, chudy drób, chude wędliny, (szynka, polędwica) chude ryby : dorsz, sola, leszcz, szczupak, sandacz, pstrąg,
- jaja na miękko, sadzone, jajecznica na parze, omlet na parze,
- ziemniaki gotowane, tłuczone, puree,
- masło świeże, masło roślinne, oleje roślinne, oliwa,
- gotowane warzywa, najlepiej rozdrabniane - marchew, buraki, dynia, kabaczek, kalafior, zielona sałata i pomidory,
- zupy zaprawiane mąką i mlekiem - jarzynowe, na słabym wywarze warzywnym, krupnik, ziemniaczana, koperkowa, marchwianka, ryżowa, zupa z grysiku, zupa z dyni.