Tajemnica filtru światła niebieskiego

Promieniowanie słoneczne wpływa negatywnie na narząd wzroku, zwłaszcza przy dużych jego natężeniach. Szczególnie niebezpieczne jest promieniowanie w zakresie światła niebieskiego, które przyczynia się do powstania zmian zwyrodnieniowych siatkówki oraz powoduje rozwój AMD, czyli zwyrodnienia plamki żółtej, które jest związane z wiekiem. Soczewka oka to naturalna bariera, która ogranicza działanie światła niebieskiego. Jednak osoby, którym usunięto zmętniałą soczewkę i wszczepiono sztuczną, nie są chronione przed światłem niebieskim. W tej sytuacji osoby te powinny zadbać o zwiększenie ochrony siatkówki. Wskazane jest noszenie soczewek nowej generacji, które efektywnie zmniejszają wpływ światła niebieskiego na oko dzięki zawartości ochronnych filtrów UV oraz filtrów dla światła niebieskiego.

Wpływ światła niebieskiego na oko

W siatkówce zachodzi intensywny proces przemiany materii, który jest związany z odbieraniem bodźców świetlnych przez komórki receptorowe i z ich przewodzeniem przez komórki nerwowe. W wyniku intensywnego metabolizmu komórek powstają wolne rodniki przyczyniające się do pogorszenia jakości komórek światłoczułych. Jeśli siatkówka oka jest zdrowa, jest w stanie poradzić sobie z redukowaniem negatywnego wpływu promieni świetlnych na oczy. U zdrowego człowieka ilość unieszkodliwionych wolnych rodników jest równa ilości tych powstających. Jeżeli jednak dochodzi do większego dopływu światła niebieskiego, istniejące mechanizmy ochronne przestają wystarczać. Wówczas powstaje więcej wolnych rodników, niż organizm jest w stanie wyeliminować. Wolne rodniki uszkadzają komórki receptorowe siatkówki, co powoduje ich obumieranie i w rezultacie rozwój zwyrodnienia plamki żółtej, które ma związek z wiekiem. Uszkodzenie komórek receptorowych postępuje, co prowadzi do pogorszenia ostrości widzenia. Proces jest stopniowy, co można zaobserwować podczas czytania. Na wczesnym etapie choroby widać niewielkie mroczki, które nakładają się na pojedyncze litery. Z czasem mroczki pojawiają się na większych fragmentach w centralnym polu widzenia. W zaawansowanym stadium choroby widzenie z bliska jest niemożliwe, a patrzenie w dal wyraźnie utrudnione.

W jaki sposób można chronić oczy przed światłem niebieskim?

Aby ochronić oczy przed negatywnym wpływem wolnych rodników, należy zadbać o dostarczanie naturalnych antyoksydantów, które mają za zadanie unieszkodliwić wolne rodniki. Najważniejsze antyoksydanty to: witamina C, witamina E, beta-karoten, czyli prekursor witaminy A, oraz antocyjany (niebieskie i czerwone barwniki roślin). Antocyjany przyczyniają się do lepszego odżywienia i ukrwienia siatkówki dzięki wzmocnieniu struktury naczyń włosowatych, które w niej występują. W diecie nie może zabraknąć również składników mineralnych, zwłaszcza manganu, cynku i selenu. Ważne są również karotenoidy (zeaksantyna i luteina), czyli substancje poprawiające pochłanianie światła niebieskiego przez soczewkę, które są naturalnym filtrem dla promieniowania słonecznego w zakresie światła niebieskiego.

Antyoksydanty znajdują się przede wszystkim w owocach i warzywach. Luteina występuje w zielonej pietruszce, jarmużu, surowym szpinaku, zielonej sałacie, brokułach, kapuście włoskiej, groszku, selerze naciowym oraz kiełkach zbóż. Źródłem zeaksantyny są zboża, kukurydza, surowy szpinak, zielony groszek w strąkach, jarmuż i zielona sałata. Substancja ta występuje w mniejszych ilościach w grochu, surowej marchwi oraz brokułach. Spożywanie wyżej wymienionych produktów jest szczególnie ważne w okresie letnim. To właśnie wtedy oczy są narażone na najsilniejsze promieniowanie. Zdrowa dieta pomaga chronić oczy i uniknąć negatywnych skutków kontaktu ze światłem niebieskim.

Znajdź najlepszego lekarza

Dodatkowe informacje